Általános információk

Alapfogalmak a pilótaképzéshez


Szakszolgálati engedély: a repülőgép vezetésére jogosító okmány. A Polgári Légügyi Hatóság adja ki azon személyek számára, akik sikeresen teljesítették az elméleti és gyakorlati kiképzést.
Egyedülrepülés:
Szakszolgálati engedély megszerzésére irányuló képzés során a növendék oktatóval, majd a kiképzés előrehaladtával, egyedül is repül. Ekkor is egy oktató felügyeli a növendék ténykedését, de a repülőgép fedélzetén csak a kiképzés alatt álló személy tartózkodik.
SPL: Növendék szakszolgálati engedély /Student Pilot License/
A szakszolgálati engedély megszerzésére irányuló kiképzésben résztvevő növendékek az első elméleti vizsga sikeres letételét követően, a Polgári Légügyi Hatóságtól kapja meg növendék szakszolgálati engedélyét (továbbiakban SPL), mely birtokában egyedül repülés végrehajtására jogosult.
PPL: Privát pilóta jogosítás /Private Pilot License/
Szemléletesen, a gépjárművekre szóló jogosítványhoz hasonlítva, a privát pilóta engedély az úrvezetői jogosítványnak feleltethető meg. Tulajdonosa saját, vagy bérelt repülőgéppel jogosult repülni, de kereskedelmi tevékenységet a légijárművel nem végezhet.
.

Orvosi vizsgálat


Első lépésként a pilótajelöltnek kötelező átesnie az általános repülőorvosi vizsgálaton, melyre a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Repülési, Hajózási és Tengerészeti Egészségügyi Központban kerül sor. Ez nem más, mint egy széles körű egészségügyi ellenőrzés, mely hozzávetőleg fél napot vesz igénybe. Megfelelő egészségi állapot megállapítása esetén a pilótajelölt a következő 30 napban ajánlott postai küldeményként veheti át első hivatalos “repülős okmányát”: orvosi minősítését. A vizsgálaton az előzetes bejelentkezéskor egyeztetett munkanapon, a kora reggeli órákban (~7:45), éhgyomorral kell megjelenni.

További kérdésekre kimerítő válaszok találhatóak az Egészségügyi Központ honlapján: www.reporvos.hu

Cím: 1097 Budapest, Gyáli út 17.
Tel.: +36 (1) 280 68 09
E-mail: melles@omfi.hu


.