Cégtörténet

A CENTRO-PLANE Kft. és a FLY-COOP Kft. cégtörténete

A Centro-Plane Kft. 1997-ben alakult, mint kisgépeket üzemeltető, karbantartó és szervizelő vállalkozás, illetve repülőiskola

A Centro-Plane Kft. 1997-ben alakult mint repülőgépes vállalkozás. Fő tevékenységei közé tartozott a repülőgépvezető oktatás, valamint repülőgép bérbeadás, kisgépek üzemeltetése, karbantartása.

Az oktatási tevékenységét elsőként kezdte el az országban, mint magáncég, így a légügyi hatóságtól a 001-es számú működési engedélyt kapta.

.

A repülőiskola komoly hírnevet szerzett magának az országban

Ennek köszönhetően számos pilóta tanult a cégnél, s szerezte meg a különböző kategóriájú szakszolgálati engedélyeket. (PPL – Private Pilot License, CPL – Commercial Pilot License). A kiképzés egy több tantárgyból összeállított elméleti tanfolyamból és 45 órás gyakorlati repülésből áll, amit követően hatósági vizsgán kell elméletben és gyakorlatban is eredményes vizsgát tennie a hallgatónak.

A kiképzés az Európai Egyesített Légügyi Hatóság által meghatározott tematika szerint folyik a Budaörsi repülőtéren.

A növendékeinket az alapoktól egészen a kereskedelmi pilóta végzettségig el tudjuk juttatni. Növendékeink közül többen már nagygépes légitársaságoknál repülnek.

.

2013 januárjában a Centro-Plane Kft. tevékenységi köreit a Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft. vette át a Budaörsi Repülőtéren.

A Fly-Coop Kft. 1997 óta működik, mint a professzionális légi szolgáltatások teljes palettáját felölelő vállalkozás

A Fly-Coop Kft. 1997-ben alakult és eleinte mezőgazdasági repüléssel, permetezéssel, műtrágyázással és szúnyogirtással foglalkoztunk.

Később tevékenységi körünk elkezdett bővülni. Szereztünk PART-145, EU OPS 1 és JAR OPS 3 engedélyeket, és így helikopterek, repülőgépek javítását és üzemeltetését is tudtuk vállalni.

Miközben Somogy megye haszonnövényeit permeteztük, a földi munkálatok egy kaposújlaki hangárban folytak. Idővel Kadarkúton lett saját repterünk, ahol felépülhetett hangárunk, és egyben szerelőműhelyünk is, amely számos légijárműnek ad otthont.

Az idő múlásával egyre nőtt gépparkunk, mellyel még több feladatot tudtunk ellátni. Ma a Kamovok mellett egy AS 318C Alouette II és egy Hiller UH-12 típusú helikopter áll szolgálatra készen. Ennek a két helikopternek főleg légi megfigyeléseknél, sétarepüléseknél és oktatásnál vesszük hasznát. A helikopterek mellett repülőgépekkel is bővítettük gépparkunkat. Flottánk két Cessna 182-es – köztük egy behúzható futóműves – és egy Cessna 172-es típusú, 4 személyes repülőgéppel gyarapodott.

.

Gépeinket bérbe is lehet venni a cégtől pilótával, illetve pilóta nélkül is

Az első változatnál – pilótával együtti bérlés esetén – sétarepülésre, légi fényképezésre, légitaxira, légi megfigyelésre, mezőgazdasági repülésre, függőteher emelésre, vontatásra lehet igénybe venni a gépeket országon belül és külföldön egyaránt, repült óránkénti díjazás ellenében.

Pilóta nélkül pedig olyan magán és kereskedelmi pilótaigazolvánnyal rendelkező személy veheti bérbe a gépeket, aki előzetesen a cég főpilótájával együtt végrehajtott egy ellenőrző repülést. Azaz a gépet csak olyan pilóta vezetheti egyedül, akinek a Fly-Coop Kft. főpilótája azt engedélyezte az ellenőrző repülést követően.

.

ATO minősítésű vállalkozásként oktathatjuk a jövő pilótáit

A magyar hatóságok által is elismert ATO (Aviation Training Organisation, azaz Repülés Kiképzési Szervezet) minősítésű vállalkozásként oktathatjuk a jövő pilótáit, és a nálunk szerzett jogosítványok megfelelnek az EASA (Europian Flight Safty Agency), vagyis az európai uniós követelményeknek is. Ez azt jelenti, hogy a növendékeink miután levizsgáztak, Part FCL szabványnak megfelelő szakszolgálati engedélyt kapnak, mellyel bárhol repülhetnek Európában.

.

Pilótáink több ezer órát repült csapat tagjai

Pilótáink nagy tapasztalattal bíró több ezer órát repült csapat tagjai. Tapasztalatukat a helikopteres és repülőgépes légi növényvédelemben, tartós alacsony repülési körülmények között és a növendékképzésben szerezték.

A Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft. jelenleg 4 főállású repülőgép és helikopter pilótát alkalmaz, akik kereskedelmi pilóta szakszolgálati engedéllyel rendelkeznek, ezáltal lehetőség nyílik bármilyen jellegű munka megkezdésére egy napon belül.

Pilótáink repülés iránti szeretete kihat az általuk elvégzett munkákra is, tehát maximális tudással és odaadással állnak bármilyen megrendelés elvégzéséhez.

.